My Reward Benchmark: waarom een marktconform salaris zo belangrijk is

My Reward Benchmark: waarom een marktconform salaris zo belangrijk is

Artikel
My Reward Benchmark: waarom een marktconform salaris zo belangrijk is

Deel dit artikel

Datum

31 maart 2022

Leestijd

4 minuten

De voorbije jaren werd de arbeidsmarkt grondig door elkaar geschud: de ‘war on talent’ woekert dan ook feller dan ooit. Wat betekent dat voor uw loonbeleid? Met ‘My Reward Benchmark’ biedt Berenschot u een kwaliteitsvolle tool aan salarissen te vergelijken in België.

Het salaris is een cruciaal onderdeel van een strategisch HR-beleid. Een adequaat verloningsbeleid helpt uw organisatie immers om net die mensen aan te trekken – en minstens even belangrijk: talenten te behouden – die bijdragen tot het langetermijnsucces van uw onderneming. Helaas vragen te veel bedrijven zich te weinig af of hun lonen eigenlijk nog marktconform zijn. 

Het resultaat? Sollicitanten knappen af op uw loonvoorstel – of beweren voor dezelfde functie een hoger aanbod gekregen te hebben van uw concurrenten. Ook talent behouden wordt zo steeds moeilijker. 

Salaris vergelijken: hoe vaak doet u dat?

Een loonbeleid leeft en evolueert samen met de arbeidsmarkt. Een van de taken van een efficiënte HR-dienst bestaat er dan ook uit om ervoor te zorgen dat deze voorwaarden competitief en attractief blijven. 

Net daarom is het van vitaal belang dat salarissen maximaal om de 2 jaar getoetst worden aan externe benchmarks. Daarvoor hoeft u overigens zelf helemaal geen marktonderzoek te doen: u kan deelnemen aan een salarisstudie en/of de data aankopen bij een gerenommeerde HR-specialist zoals Berenschot.

Zo’n vergelijking is overigens echt geen overbodige luxe. De markt verandert namelijk veel sneller dan je denkt – of verwacht. Daarbij volstaat het om even terug te blikken op de coronacrisis. Het virus ontpopte zich als een immense maatschappelijke katalysator en versnelde heel wat sluimerende problemen – zoals de steeds prominentere krapte op de arbeidsmarkt.  

Die krapte wordt aangezwengeld door onder meer een tekort aan kandidaten, de vergrijzing, het gebrek aan competenties, specifieke arbeidsomstandigheden van bepaalde jobs (zoals zware fysieke arbeid, weekend- en avondwerk), het type contracten of verloning en een verschil in verwachtingen.

Betekent dit dat bedrijven per definitie moeten meestappen in een opbod van salarissen? Daar zijn wij niet van overtuigd. Ten eerste is voor veel bedrijven de bovengrens van verloningen zo goed als bereikt. 

Daarnaast creëert zo’n opbod potentieel ook heel wat wrevel: een schijnbaar gebrek aan argumenten om collega’s betere loon- en arbeidsvoorwaarden te geven, kan de sfeer binnen het bedrijf danig bederven.

3 voordelen van een externe benchmark voor salaris

Opbieden hoeft dus niet – ervoor zorgen dat uw werknemers per maand minstens een marktconform loon verdienen, dan weer wel. Een (twee)jaarlijkse salarisbenchmark is dan ook een cruciale tool voor elke succesvolle HR-manager, C&B-managers, Total Rewards Managers, … kortom, iedereen die dagelijks  betrokken is bij HR en payroll of verloning.

Daarbij hebben we het dan vooral over externe benchmarking: u vergelijkt de loonvoorwaarden van de werknemers binnen uw organisatie met die van gelijksoortige bedrijven in uw sector, markt – en zelfs met die van uw concurrenten.

Dit levert u 3 concrete voordelen op:

  • Marktconforme salarissen vermijden dat u zichzelf de markt uitprijst.
  • Salarisstudies bieden concrete data om uw loonbeleid op te stoelen. Ze zijn een neutrale bouwsteen voor verschillende toepassingen, inclusief loonsverhogingen, marktposities van werknemers en meer.
  • Salarisstudies worden aangereikt door externe partijen en geven uw HR-departement een objectief beeld van de arbeidsmarkt. Door te investeren in één of meerdere studies krijgt u toegang tot exclusieve data die voor uw bedrijf het verschil kunnen maken.

Zijn mijn salarissen marktconform?

My Reward Benchmark by Berenschot

Uiteraard kan u voor zo’n salarisstudie rekenen op een doorwinterde HR-specialist als Berenschot. Elk jaar voeren we samen met Group S en Securex een salarisenquête uit op de Belgische arbeidsmarkt. 

Om een zo accuraat mogelijk beeld te vormen, verzamelen we data voor meer dan 180 functies die voorkomen in de meeste ondernemingen en organisaties. Daarnaast garandeert een betalende deelname de kwaliteit van de data: alle organisaties worden zorgvuldig gescreend door onze medewerkers.

Zodra de data verzameld en verwerkt zijn, kan u met een flexibele webtool de markt analyseren en uw salarissen positioneren volgens verschillende criteria. U kan uw rapport gedurende 1 jaar online raadplegen waar en wanneer u wil. 

Klinkt als muziek in uw HR-oren? Via onderstaande link vindt u meer informatie over de verschillende rapporteringen die we opnemen in de online tool; alsook hoe u zelf deelneemt en uw salarisstudie aankoopt.

Ja, ik zoek een betrouwbare benchmark!

Meer nodig dan een marktconform salaris

Wil u ook op langere termijn voor werknemers het verschil blijven maken, dan heeft uw organisatie meer nodig dan een marktconform salaris. Meer nog, via strategisch personeelsmanagement of -beleid kan u erin slagen om de uitdagingen van vandaag te gebruiken als een hefboom voor duurzaam succes. 

Anders gezegd: gebruik de mogelijkheden van het ‘nieuwe normaal’ om arbeids- en loonvoorwaarden uit te stippelen die verweven zijn met het DNA van uw organisatie. En daarbij nodigen we je uit om écht out-of-the-box te denken! Van een onbeperkt aantal verlofdagen tot personal coach in de fitness: welke extra’s kunt u uw werknemers aanbieden zodat ze zich optimaal verbonden voelen met uw bedrijf?

Staar u overigens niet blind op louter financiële componenten. Ook uw social responsibility, unieke bedrijfsmissie en waarden vormen een vitaal onderdeel van uw HR-strategie. Uit ervaring weten we dat organisaties hier vaak of trends volgen, of een afwachtende houding aannemen. Het resultaat? Een mismatch tussen wat uw bedrijf zegt te zijn en is. Laat u daarom bijstaan door een externe adviseur met een neutrale kijk op uw onderneming!

Zoek een HR-adviseur

Samengevat, een strategisch HR-beleid helpt u om zowel nieuw talent aan te trekken, als bestaand talent in huis te houden. En vooral dat laatste is van onschatbare waarde voor uw organisatie!

Benieuwd welke strategische arbeids- en loonvoorwaarden voor uw bedrijf het verschil kunnen maken? Berenschot staat al meer dan 80 jaar aan de zijde van bedrijven en industrie in de Benelux. Naast audits en analyses op maat stippelen we samen met u een gepast HR-beleid uit. Versterk vandaag uw positie van morgen!